Både tekst og sang til Højt fra træets grønne top

Julen er en dejlig tid fyldt med traditioner. De fleste familier har deres faste traditioner. Det gælder både for, om man går i kirke, hvornår man spiser, hvad man spiser og ikke mindst hvornår og hvordan man pakker gaver op. Og vi kender alle sammen den med, at det hele helst skal foregå præcis sådan, som det plejer. Det gælder også for de sange, som man synger, når man danser om juletræet. Højt fra træets grønne top er nok en af de sange, der bliver sunget mest. Både tekst og sang finder du på nettet.

Højt fra træets grønne top er faktisk efterhånden blevet en temmelig gammel julesang. Den blev skrevet tilbage i 1800-tallet af Peter Faber, der oprindeligt skrev den til sin familie. Dette kan man da også ane i og med, at han nævner sine børn ved navn i sangteksten. Det er også det, der er med til at gøre den rigtig hyggelig og folkelig, og den skaber en stemning, der har medvirket til, at den stadig den dag i dag hyppigt bliver sunget og spillet hver eneste jul. Det er en vaskeægte klassiker, og mon ikke den vil blive sunget, spillet og ikke mindst genfortolket i nye udgaver i rigtig mange år fremover?

 

Nettet gør det nemt at huske teksten

Selv om Højt fra træets grønne top er en af de mest populære julesange, så er der rigtig mange vers, og det kan være svært at huske teksten helt præcist, og det kan ikke mindst være svært at huske rækkefølgen på versene. Når man danser om juletræet, skal man helst kunne alle vers, og her er det, at den nymodens teknologi kan være utrolig behjælpelig. De fleste har en smartphone i dag, og den kan man så bruge til at gå på nettet og finde både tekst og sang. På den måde bliver dansen om juletræet så god, som den overhovedet kan blive.

Der er ikke mange, der er klar over det, men der findes faktisk to forskellige melodier til Højt fra træets grønne top. Der findes selvfølgelig den, som vi alle sammen kender og synger i dag, men den blev først skrevet senere. Oprindeligt gik sangen på melodien til I en kælder sort som kul, og det er en sjov oplevelse, når man første gang synger teksten og bruger den oprindelige melodi. Den fungerer nemlig også rigtig godt til sangen, men mon ikke den fortsat vil blive sunget i den nu så velkendte og ikke mindst utrolig flotte melodi?

 

Alt til julen

 

Julen er hjerternes fest. Det plejer man i hvert fald at sige, men man kan måske også i lige så høj grad sige, at det er musikkens fest. Der bliver i hvert fald både sunget, spillet og lyttet til utrolig megen musik i løbet af juletiden. Står man i en situation, hvor man skal bruge tekst og melodi til en julesang, kan man med fordel gå på nettet. Her finder man nemlig alt, der har med julesange og julemusik at gøre, og du finder nemt alle de tekster og melodier, som du har brug for.